Pentru siguranța rutieră

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care propune anularea permanentă a permisului de conducere pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor și provoacă accidente în care sunt implicate victime.

Senatul a adoptat tacit, în cursul zilei de luni, un proiect inițiat de către deputații PNL, care propune anularea definitivă a permisului de conducere pentru șoferul implicat într-un accident soldat cu pierderi de vieți omenești, în situația în care acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Conform unor informații prezentate presei, în anul 2020, la nivel național, au fost identificați 740 de conducători auto aflați sub influența băuturilor alcoolice. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, au fost depistați 1.294 de șoferi sub influența substanțelor psihoactive și 13.509 de conducători auto sub influența băuturilor alcoolice, conform precizărilor făcute de inițiatori.
“Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier. Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă. În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost trimisă către Camera Deputaților pentru a fi dezbătută, aceasta fiind forul decizional în acest caz, scrie Agerpres.

Sursa foto: Poliţia Română/FacebookLeave a Reply